Kerst in de Vesting krijgt “knus en kneuterig” vervolg in Elburg

Bewoners van de binnenstad van Elburg zijn opgestaan om Kerst in de Vesting een vervolg te geven. Onder de naam Winter in de Vesting willen zij op 14 en 15 december terug naar de eerste drie edities van het succesvolle evenement, dat uiteindelijk aan zijn eigen populariteit ten onder ging. ,,Klein, knus en kneuterig”, moet het weer worden volgens Bertus Wijnne.

De drie bestuursleden van stichting Kerst in de Vesting kondigden een maand geleden aan dat zij de handdoek in de ring gooien. Onder meer doordat garantstellingen van de gemeente Elburg en productiebedrijf Niek van der Sprong wegvielen, was er een gat van 50.000 euro in de begroting.

,,De gemeente wilde uiteindelijk wel garant staan voor 35.000 euro, maar dan zouden we in drie jaar wel voldoende opgebouwd moeten hebben om zonder te kunnen”, zegt voorzitter Joop Zwart. En dat zien ze niet zitten. Het evenement is té afhankelijk van het weer, waardoor de stichting besloot te stoppen.

Kneuterig

Bertus Wijnne belde kort na dat nieuws met mede-binnenstadbewoner Bart Pruis. ,,Als Kerst in de Vesting niet door kan gaan, kunnen we zelf misschien wat opzetten”, was de strekking van dat gesprek. Al snel had het duo een groep van negen mensen verzameld dat het evenement wil voortzetten. Wij riepen als binnenstadbewoners de laatste jaren: ‘Waarom kunnen we niet terug naar de tijd van de eerste drie edities?’ Toen het nog klein, knus en kneuterig was.”

De initiatiefnemers hebben ook al met burgemeester Jan Nathan Rozendaal om tafel gezeten. De gemeente Elburg is enthousiast, erkent woordvoerder Jean-Paul Lamers. ,,Er is geen toezegging gedaan op financieel gebied, maar er is wel gesproken over een vorm van financiële garantstelling zoals die er ook voor Kerst in de Vesting was. Alleen dan in proportie.”

25.000 bezoekers

De groep van Bertus Wijnne is inmiddels aangegroeid tot ruim twintig vrijwilligers.  De initiatiefnemer denkt dat Winter in de Vesting ongeveer 25.000 bezoekers zal aankunnen. Groter willen ze ook niet worden, omdat ze dan tegen dezelfde organisatorische en financiële problemen zullen aanlopen als Kerst in de Vesting. ,,We gaan dus niet teveel reclame maken.”

Zwart laat de stichting Kerst in de Vesting voorlopig nog niet opheffen, omdat dan mogelijk de beschermde merknaam Kerst in de Vesting vrijkomt. ,,Het was ons idee”, zegt Zwart. ,,We willen niet dat anderen de naam gaan gebruiken.”